top of page

Magyar Gyapjúfesztivál

DSC_0114.jpg

     A fonás ősi mesterségét dédanyáink korában még ismerték az asszonyok. Szinte minden háznál volt rokka, amin fontak, és a tudás anyáról lányra szállt. Pár generáció alatt ezt a tudást a textilipar hazánkban teljesen kiszorította a mindennapokból. Mára azonban kezdjük újra felismerni, hogy a régi, jól bevált módszerek és alapanyagok elvi és gyakorlati szempontból egyaránt felülmúlhatatlanok.

     Nem minden országban merült feledésbe ez a hagyomány: pl. az angolszász és skandináv területeken megőrizték e tudást, sőt, az eszközök időközben komoly műszaki fejlődésen mentek keresztül, ami működő példája annak, hogyan lehet egy hagyomány korszerű. Hazánkban az adottságok továbbra is rendelkezésre állnak, hogy a gyapjút természeti kincsként, és ne értéktelen nyűgként tartsuk számon, ehhez azonban szemléletformálásra van szükség.

     A Gyapjúfesztivál civil kezdeményezésű, nonprofit rendezvény, ötletgazdája és szervezője Füzes Zsuzsanna, fonó-szövő kézműves, a Fonás rokkán és kéziorsón c. könyv szerzője, a Harmatcseppek műhely alapítója. 2013-ban Taliándörögdön vált valóra az elképzelése baráti összefogással, ami Bérczes László, Ambrus Ildikó és Rádli József segítsége nélkül nem sikerülhetett volna.  

     A rendezvény célja minden évben a gyapjú kézi feldolgozásának ismertetése, illetve a hazai gyapjú, mint nyersanyag népszerűsítése. 2015-re a Taliándörögdön tartott merinó juhok gyapjának feldolgozása is elkezdődött, - így jött létre a Dörögdi Gyapjú - ezzel a rendezvény helyi küldetése beteljesedett.

   

    A Fehérvári Kézművesek Egyesülete - aki a második évtől aktív közreműködéssel emelte a rendezvény színvonalát - 2016-tól négy éven át biztosított helyszínt a Gyapjúfesztiválnak. Székesfehérváron minden alkalommal a gyapjú különféle felhasználási területei közül emeltünk ki egyet-egyet.

   2020-ban a Gyapjúfesztivál visszatér szülőfalujába, Taliándörögdre, ahol a teljes kézi feldolgozási folyamat a maga komplexitásában kerül ismét terítékre: a birkanyírástól kezdve egészen a kész termékig.

bottom of page