top of page

Agyagba zárt textilművesség: bepillantás egy Kr.e. 2. évezredi település műhelytitkaiba

Pásztókai-Szeőke Judit – Kiss Viktória – Kulcsár Gabriella - Szathmári Ildikó

 

Azokat invitáljuk erre az előadásra, akik szeretnének visszautazni az időben, hogy a több ezer évvel ezelőtt a Kárpát-medencében élők textilművességével ismerkedjenek meg. Az egzotikus utazásra invitáló előadás során arra keressük a választ, hogy milyenek lehettek a textilművesség kezdetei, milyen alapanyagokat, eszközöket használtak, illetve mit állítottak elő.

Továbbá bepillantást nyerhetünk egy jelenleg is folyó, a Kr.e. 2. évezredbeli Kárpát-medence egyik bronzkori településéről származó textillenyomatokat és textilműves eszközöket feldolgozó tudományos kutatási projekt kulisszái mögé: avagy hogyan dolgozik a régész, ha nem Hollywood lakója és nem Indiana Jonesnak vagy Lara Croftnak hívják?

 

 

Rómaiak szennyese: bepillantás a Kr.u. 1-2. századi római műhelyekbe

Pásztókai-Szeőke Judit

 

Az időutazás tovább folytatódik. A helyszín változatlanul a Kárpát-medence, azonban már az időszámításunk utáni első négy évszázad, a rómaiak uralta Dunántúl. Ebből az időszakból rengeteg izgalmas, igen változatos és nagyon szép textilkészítésre használt eszközt ismerünk, ezek esetenként műhelyleletként kerülnek elő. Az előadás során lehetőség adódik egyrészt egy ilyen egyedülálló leletegyüttesbe belekukkantani, melynek segítségével kiteregetjük a rómaiak szennyesét, hiszen a kérdéses leletek egy ruhajavítással- és tisztítással foglalkozó műhelyből származnak. Másrészt megismerhetjük azokat a római korban kikristályosodó, gyapjúfeldolgozáshoz kapcsolódó elképzeléseket (pl. a gyapjú fonása és a nőiesség-anyaság szoros kapcsolata), melyek máig jellemzik az európai gondolkodásunkat.

Regélnek a plombák

A reklám és minőségjelzés szerepe a középkori textilgyártásban és -kereskedelemben

Mordovin Maxim

 

A mindennapi életünk szerves része a minőségi termékek önreklámozása, minőségük jelzése látványos és jól felismerhető azonosító jelekkel. Legtöbbünknek nem okoz gondot egy-egy ilyen jel alapján felismerni egy divatosabb, minőségi ruhadarabot. Mindez nem modern találmány. A minőség jelzése és a minőség védelme (és ezzel együtt a minőségi termékek hamisítása) már a középkor évszázadai óta ismert. Az előadásomban a középkori textiltermékek minőségjelzéseiről, az ólomplombákról lesz szó. Egy-egy ilyen önmagában nem látványos lelet hosszú történeteket tud elmesélni egyrészt a tárgyról, melyre rátették, másrészt az általa megtett, néha több ezer kilométeres útról.

bottom of page